Tranen zijn het loslaten van de pijn
21 juni 2021 

Tranen zijn het loslaten van de pijn

Je kind is lekker aan het spelen en stoot opeens zijn hoofd. Je wrijft over de pijnlijke plek en zegt goedbedoeld: ‘Ssssst, huil maar niet, het valt wel mee. Het is alweer over.’ Maar is de pijn van je kind echt over? Is de schrik echt voorbij?

Veel mensen vinden het moeilijk om te zien dat de ander verdriet heeft. Zeker als die ander je eigen kind is.
De tranen resoneren met je eigen leed, dat je diep van binnen met je mee draagt. Dat kan heel confronterend zijn.

Bijv: bij jou thuis werd het vroeger niet gewaardeerd als je huilde. Je hebt geleerd je tranen weg te stoppen. Bij je kind ben je geneigd hetzelfde te doen: als het huilt, wil je dat het zo snel mogelijk stopt. Wiens pijn ben je dan eigenlijk (onbewust) aan het stelpen: die van je kind, of die van jezelf?

Een Indiaans gezegde luidt: ”Tranen zijn niet de pijn, ze zijn het loslaten van de pijn.”

Tranen zijn helend, ze helpen met verwerken en met loslaten. Ze helpen de overgang te maken naar een volgende fase.

Als je kind helemaal uit mag huilen, zal het zich goed kunnen herstellen van de schrik en de pijn. De kans groot dat het zich daarna opgelucht zal voelen en zin hebben om weer verder te spelen.

In mijn praktijk voor kindertherapie heb ik veel gewerkt met kinderen en ouders die hun emoties onvoldoende hebben mogen beleven.
Als verdriet er niet mag zijn, zal het op een andere manier tevoorschijn komen.
Ze kunnen zich machteloos en bang voelen voor de kracht van hun emoties, die als een vloedgolf op ze af komt.

Als kinderen hun emoties mogen doorleven en beleven in aanwezigheid van een liefdevolle ouder, leren ze hun eigen gevoelens kennen én die van de ander. Want hoe beter je in contact bent met je eigen gevoelens, des te beter zul je in staat zijn empathie voor andermans gevoelens te ontwikkelen. Je autonomie en keuzevrijheid nemen toe naarmate je jezelf en je emoties kent. Dit geldt voor zowel ouders als kinderen.

Lieve ouder, herken jij dit mechanisme bij jezelf? Het ver weggestopte verdriet, waarvoor je al zo vaak voor op de vlucht bent geslagen?

Over de schrijver
Elise Verheul heeft sinds 2006 vele ouders en kinderen succesvol begeleidt vanuit haar praktijk voor kindertherapie & ouderbegeleiding. Ondanks haar liefde voor haar vak wenst ze dat kindertherapie zoveel mogelijk overbodig kan zijn. Vanuit deze missie biedt Elise Verheul online-cursussen en een theatershow voor ouders en opvoeders.
Reactie plaatsen