Ruimte voor jou

Op dit moment beleven we een lockdown, en hebben we net een periode van schoolsluiting achter de rug. Dat vraagt veel van je als ouder. Maar ook in het ‘gewone leven’ komt er van alles op je af. Neem eens de tijd om te voelen waar je staat. En hoe het met jou gaat. Ik nodig je uit.

Lieve vader, lieve moeder. Deze week hebben we nieuw uitzicht gekregen.

  1. Er is sneeuw. En zon. Heerlijk!
  2. De opvang en de school is weer open.

En over dat laatste wil ik het hebben met je. Dit moment, deze week, is een goed moment om te voelen waar je nu bent. Om niet in volle vaart door te razen, maar even terug te kijken en contact met jezelf te maken. Want voor iedereen was het anders.


Hoe gaat het met jou?

Hoe was het voor jou toen de scholen dicht waren?
Was je moe, gespannen, of vond je het juist fijn om veel meer samen te zijn met je kinderen?
Om elkaar vaker te zien dan ooit tevoren?

Hoe is het voor jou dat de kinderen nu weer naar school en de opvang kunnen?
Hoe is het voor jou dat er meer ruimte komt voor jou?

Misschien heb je je kind met een bezwaard gevoel weggebracht of stond je juist te juichen. We hebben allemaal gevoelens en het is vaak ook een mengeling. Mijn dochter zag er tegenop om weer naar school te gaan. Het was een heel proces om haar weer naar school te laten gaan, en ik ben met mijn hart dan verbonden met haar. Tegelijk geniet ik er zelf van om weer meer op mijn eigen werkplek te zijn. Het is gek, het is onwennig, en het is ook fijn.
Het is een verwarrende periode geweest. Met prachtige momenten, heerlijk samenzijn, maar ook benauwend, omdat het winter is en we toch veel binnen zitten.

Ik voel me gemengd. En jij?
Er is veel gedoe over regelgeving. Het kan zijn dat het je makkelijk af gaat. Het kan zijn dat je er boos of verdrietig van wordt. Er zijn mooie kanten aan het thuis zijn en moeilijke kanten. Er zijn zoveel meningen over waarom we dit allemaal meemaken. Het laatste wat ik wil, is verdeeld raken in twee kampen. Ik deelde daarom tot nu toe weinig mijn mening, maar wat ik wel wil delen, is dat ik de prijs heel hoog vind.

Het baart me zorgen dat we met alle ervaringen die we in deze tijd opdoen, nog jaren werk gaan hebben om te herstellen. De maatregelen en wat ze doen met mensen. Er komt steeds meer nieuws naar buiten over het lijden dat zoveel mensen ondervinden aan de maatregelen. Ik ben bang dat we nog veel jaren nodig gaan hebben om te herstellen van deze tijd. Isolatie is de grootste straf die je een mens kan geven. Dat vind ik heftig.

En natuurlijk, als je in het ziekenhuis werkt, of rondom ouderen, heb je andere ervaringen dan wanneer je ouders of ondernemers ziet die lijden. Er is niet zomaar een simpele oplossing.

 

Maak contact met jezelf

Op het moment dat ik me verdiep in alle ingewikkelde kanten van dit vraagstuk, merk ik dat mijn energie daalt. Er zijn zoveel perspectieven om naar te kijken. Het is veel, het is verwarrend, ik voel er van alles bij. Als je niet uitkijkt, verlies je contact met jezelf. Het is hard werken om weer contact met jezelf te maken.

Daar waar het goed voelt, daar waar je liefde woont, daar mag je verbinding mee maken. Ben je veel met je hoofd bezig rondom corona, dan haalt het je uit je hart. Verbinding maken met jezelf, dat hebben we juist nodig. Verbinding met wat je voelt. Want we voelen veel meer dan we denken. Laat dat denken nou eens meer met rust en vóel bewust wat je voelt.

 

Wat heb jij nodig om bij ontspanning te komen?

Wat ont-spant jou?
Voor mij is dat de natuur. Hoe alles in elkaar grijpt, de frisse lucht voelen, wolken zien. De natuur is mijn thuis, daar kan ik landen in mezelf. Dat laadt me op. En muziek. Bepaalde muziek brengt me zo in mijn hart. Een douche nemen. Met muziek aan wordt het echt me-time. Vooral met ijskoud water als afsluiter! Daarna voel ik me verfrist en herboren, en weer in verbinding met mezelf.

En wat helpt jou? Hoe kun jij toe naar de plek in jezelf waar het fijn is voor jou?

 

Neem je rust, lieve ouder

Wat ik je gun is dit: dat je wat rust mag nemen. Want of je het nu moeilijk hebt gehad met je kinderen of heel fijn, het is hoe dan ook véel geweest. Waar was je me-time?

Ik denk dat in deze periode, waarin ongelofelijk veel gevraagd is van ouders, hoe het ook voor je was en is, de me-time er behoorlijk bij in is geschoten. Hopelijk komt er nu meer ruimte. En die ruimte kun je snel vullen met alles waar je niet aan toe was gekomen, maar ik gun je dat je het vult met iets voor JOU. Voeding voor jou. Nu, in dit moment.

Misschien is het luisteren naar mijn podcast, of aan tafel zitten met je thee of koffie. Naar buiten gaan, tekenen, breien, knuffelen. Het kan van alles zijn. Maak tijd voor wat fijn is voor jou. Waarom is dat belangrijk? Als je dat doet, als je goed zorgt voor jezelf, kun je je daarna veel beter verbinden met je kinderen. En dat gaat mij aan het hart. Take care, echt.


Kijk juist eens terug

Hoe was deze periode voor jou? Kijk echt even terug. Als de voorbije tijd zwaar voor je was, laat je die misschien het liefst gauw achter je. Kijk nu ook juist even terug naar de voorbije periode. Wat werkte goed in jouw gezin en wat niet? Wat viel tegen, wat ging juist fijn? Geef jezelf een schouderklop! Wees blij met wat je hebt gedaan, ook al hield je heel veel ballen in de lucht. Ontspan. Voel de spierpijn eens, die je kreeg van alle ballen hoog houden. Gun je zelf de tijd om dat allemaal te verwerken en te herstellen. Besef dat er veel op je af is gekomen en dat je steeds maar hard aan het werk was om alles te laten slagen.

 

Neem tijd voor JOU

Neem de tijd. Geef gehoor aan wat jij nodig hebt. Dat gun ik jou. En ook mezelf.

Daarom neem ik nu ook meer rust. En ben heerlijk meer aan het werk. Want moeder zijn vind ik fantastisch, maar van mijn werk houd ik ook heel veel!
Ik stel mezelf vaak de vraag: waar wordt mijn ziel het meest blij van? Ik heb allerlei mooie plannen waar ik blij van word.
En jij? Waar word jouw ziel blij van?
Ik wens je een heel fijn NU toe!

Over de schrijver
Elise Verheul heeft sinds 2006 vele ouders en kinderen succesvol begeleidt vanuit haar praktijk voor kindertherapie & ouderbegeleiding. Ondanks haar liefde voor haar vak wenst ze dat kindertherapie zoveel mogelijk overbodig kan zijn. Vanuit deze missie biedt Elise Verheul online-cursussen en een theatershow voor ouders en opvoeders.
Theatershow Kindlief - de recensie - Nachtzonteksten
Door

Theatershow Kindlief - de recensie - Nachtzonteksten

op 18 Oct 2021

[…] de hele recensie van Kindlief op eliseverheul.nl. Daar vind je ook de fijne blog Ruimte voor jou, een bewerking van Elises […]

Reactie plaatsen